Turnen

Turnen bij PiT

Turnen is een leuke en fantastische sport! Turnen zorgt voor het verbeteren en behouden van de algemene fitheid en biedt veel voordelen, ook voor later in het leven. Je kunt er al op jonge leeftijd mee beginnen. Bij Pit bieden we verschillende recreatielessen aan waarbij echt leren turnen centraal staat, waar het plezier ervaren van het turnen het grootste doel is. 

Kleuren turnen
Met behulp van het ‘kleuren turnen’ systeem werken we methodisch aan het juist aanleren van bewegingen. Op deze manier hebben wij dus een duidelijke en gestructureerde lijn in onze lessen. 
Door onze semi-ingerichte turnhal én de blokkenkuil is elke les weer een feestje.

Motoriek

Kinderen trainen op vijf motorische basiseigenschappen:

  1. Kracht. Met het turnen train je de spierkracht in het hele lichaam. In de trainingen wordt veel aandacht besteed aan de beenspieren, stabiliteitsspieren en armspieren. Dit voorkomt blessures en de oefeningen kunne beter uitgevoerd worden.
  2. Uithoudingsvermogen. Fysieke duurconditie is naast explosieve kracht belangrijk in het turnen. Het lijken korte oefeningen maar ze zijn conditioneel en fysiek zwaar. Getrainde spieren kunnen langer kracht geven. Uithoudingsvermogen is nog het meest belangrijk op het mentale vlak. Dus volhouden als het even niet lukt!
  3. Coördinatie. De hersens sturen onze spieren aan. Door veel te trainen werken de spieren tijdens een activiteit steeds beter en gecontroleerd samen.
  4. Lenigheid. Je hebt twee soorten lenigheid. De eerste is lenigheid in de gewrichten. Deze is erfelijk en kun je niet beïnvloeden. De andere is lenigheid van de spieren. Deze lenigheid kan iedereen trainen door regelmatig te rekken. Kinderen zijn over het algemeen lenig. In de groei kunnen de botten harder groeien dan de spieren. De spieren moeten dan weer voorzichtig opgerekt worden. Je kunt lenigheid passief (een bruggetje, lenigen houdingen, etc.) en actief ( spagaat, sprongen, fel openen van schouders etc.) trainen.
  5. Snelheid. Bij turnen wordt snelheid omgezet in explosieve kracht. Bijvoorbeeld snelheid (aanloop) wordt omgezet in een explosieve sprong.

Persoonlijke ontwikkeling

Naast groei op het motorisch vlak zie je de kinderen ook groeien op persoonlijk vlak.

  1. Doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline. Bij turnen draait het om doorzetten en eindeloos herhalen totdat je het onder de knie hebt. Teleurstellingen worden overwonnen en ze leren dat je door hard werken en doorzetten iets kunt bereiken.
  2. Vermogen om goed te luisteren en te kijken naar de instructies. Ze ontwikkelen een goed geheugen en leren waar ze op moeten letten als iemand iets uitlegt.
  3. Bij turnen is kracht, flexibiliteit, balans en elegantie allemaal belangrijk. Dat geeft rust in het hoofd en dat zorgt voor balans.
  4. Vriendschappen, soms voor het leven. Kinderen helpen elkaar, kijken naar elkaar en maken samen veel plezier.
  5. Zelfstandigheid. Kinderen leren om samen en alleen te werken.

In de recreatiegroepen en de selectiegroepen streven we naar:

  • Maatwerk: individuele aandacht voor elk kind. De leiding voelt aan wat het kind nodig heeft en geeft het kind de ruimte om zijn grenzen te ontdekken en angsten te overwinnen.
  • Veiligheid: tijdens elke les is er gediplomeerde leiding aanwezig. We werken volgens de richtlijnen van het veilig sportklimaat. De leiding volgt hierin regelmatig cursussen.
  • Teamgevoel: de kinderen leren met elkaar, helpen elkaar, delen elkaars overwinningen en teleurstellingen en maken samen plezier.

Training en lessen

Elke training begint met een uitgebreide warming-up. De lessen worden met zorg voorbereid met een afwisselend en uitdagend karakter. Turnsters oefenen op de balk, brug, vloer/mat en sprong.

Recreatief turnen
Recreatief turnen kan vanaf 2 jaar bij de Nijntje Beweeglessen op zaterdag en is geschikt voor meisjes en jongens. Vanaf 5 jaar is er een overstap naar recreatie of selectie. Bij de lessen maken we gebruik van het kleuren turnen systeem. 1 tot 2x per jaar vindt er diploma turnen plaats. Een speciale dag om trots je vorderingen te laten zien.

Voor ons is het geslaagd als kinderen goed hebben leren turnen, belangrijke levenslessen hebben meegekregen voor later, vriendschappen voor het leven hebben gesloten en de individuele sport als teamsport ervaren hebben!

Selectie turnen
Selectie turnen is alleen voor meisjes vanaf 5 jaar, die geselecteerd zijn via de Jong Talenten dag die wij één keer per jaar in het voorjaar organiseren of via een aanvraag vanuit een andere turnvereniging. Selectie turnen bieden wij aan op verschillende (landelijke) niveaus.

PiT+
Omdat onze jeugdleden vaak met een bepaalde leeftijd stoppen met turnen en we hun toch heel graag willen behouden, is onze PiT+ groep in het leven geroepen. Deze groep is voor leden (jongens en meiden) van 14 jaar en ouder die graag nog 1x per week 1,5 uur turnen. De één heeft vroeger selectie geturnd, de ander turnt lekker recreatief, iedereen is welkom!

Topsport
Al jaren timmert P.i.T aan de weg qua niveau door hard te werken en een goede werksfeer te creëren in de lessen. Eigenlijk is hieruit vanzelf topsport ontstaan!  
Nog steeds hebben wij maximaal 5 trainingsmomenten per week omdat we vinden dat voldoende rust en een sociaal leven ernaast ook heel belangrijk is, maar toch komen we inmiddels uit op het hoogste niveau van Nederland. Zowel bij de middenbouw (niveau 1), als de bovenbouw (Jeugd, junior en senior eredivisie) en niet onverdienstelijk. 
P.i.T doet het 'anders', maar klaarblijkelijk niet minder.

Pedagogische uitgangspunten

Turnclub PiT bepaalt samen met de turnster en haar ouders de sportieve doelstellingen. Respect, waardering en vertrouwen in en voor de turnster zijn hierin belangrijk.

Een turnster die in aanmerking wil komen voor de selectiegroepen wordt in eerste instantie geselecteerd op aanleg voor de sport. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, discipline en het kunnen “omzetten van aanwijzingen naar de praktijk” zijn ook van belang. Dit is deels karakter en deels aangeleerd, maar bijna net zo belangrijk als aanleg.

“Hard work beats talent when talent doesn’t work hard”

Leerproces

Elk kind volgt zijn eigen pad, heeft zijn/haar eigen leerproces en doet dit in zijn/haar eigen tempo. We kijken naar de individuele potentie en groei van een kind en daarbij spelen sociale (tijd), mentale (motivatie) en fysieke (aanleg) omstandigheden een grote rol. Periodes kunnen zich afwisselen waarbij er soms een pas op de plaats gemaakt wordt om het kind de ruimte te geven om mentaal/sociaal of fysiek te groeien.
Blijf op de hoogte!
*
Terug naar boven